Prototyp: Vertikal järnvägsväxel




Sedan oktober 2018 är pilotanläggningen i Kil på plats med stöd av ett flertal sponsorer och samarbetspartners såsom Vinnova, Energimyndigheten, InfraSweden 2030, Trafikverket, UBAB InfraNord, Skanska, Elfördel AB, ÅF, Hallquist Återvinning, RZgruppen HAMEK AB och Kils kommun.


Den vertikala växeln är monterad i ett betongfundament som skyddar mekanismen från vädrets krafter. I detta vilar växeln på sex växellådor, som innehåller den patenterade lyftmekanismen. Dessa är uppvärmda på ett energieffektivt sätt med cirkulerande glykolvätska. Växellådorna drivs av en hydraulmotor.

Växeln testas genom att en järnvägsvagn “trafikerar” växeln fram och tillbaka. Den 80 meter långa testbanan har enkelt spår på halva längden och ett dubbelt spår på den ena sidan av spårväxeln. Infranord AB har svarat för montering av slipers och räls som de också medfinansierat. Vagnen kan testas 24 timmar om dygnet och gör då 288 rörelser fram och tillbaka. Testerna fjärrövervakas, med video och ljud och aktuella mätdata kan läsas av på distans.


Vagnen drivs av en elmotor som får sin ström via en skena som är monterad vid sidan av spåren.


Projektet presenterades av Vertex VD, Bo Johansson, vid InfraSweden 2030:s projektkonferens i Stockholm den 5 oktober 2018.


Strax efter att anläggningen börjat testas besöktes den av Voestalpine (VAE systems), som är en av världens främsta tillverkare av järnvägsväxlar, tillsammans med Trafikverket och Charmec. Vi diskuterade då möjligheter till samarbete inom ramen för EU Horizon 2020 – JU Shift2Rail.


I februari 2019, när pilotanläggningen varit i drift några månader besöktes Vertex anläggning av programansvariga på Vinnova och InfraSweden 2030, tillsammans med chefer och växelspecialister från Trafikverket och InfraNord. Energimyndigheten skulle också varit med men fick tyvärr förhinder.

Ladda ner PDF

I SAMARBETE MED