Unik tågväxel kan tillverkas i Kil

 
 
 

I mer än 150 år har tåg växlat spår på samma sätt: med horisontella växlar. Det vill Göteborgsuppfinnaren Bo Johansson ändra på. Under vintern har hans vertikalväxelsystem testats i Kil.

– Det har dubbelt så lång livstid och drar bara en fjärdedel så mycket ström, menar Johansson.

På tisdagen var han på plats hos RZ Kils Verkstad, där en järnvägsvagn sedan några månader tillbaka rullar fram och tillbaka parallellt med industrilokalerna. Varje dygn växlar den spår 288 gånger, och än så länge har inga problem som har med konstruktionen att göra visat sig.

Själva innovationen är placerad mitt på spårsektionen: en 13 meter lång “låda” som efter att tågvagnen rullat över den höjs i den ena eller andra längdriktningen. På så vis blottas de spår-“tungor” som gör att vagnen växlar spår.

Svårförklarat i text, aha-upplevelseframkallande i realiteten. Bo Johansson ler och förtydligar:

– En traditionell tågväxel rör sig i sidled, och har så gjort i alla år. Problemet är att det blir känsligt för väder och vind, för is och snö och grus och kyla. Drygt hälften av de 12 300 växlarna runt om i Sverige måste värmas upp till höga kostnader, och ändå fungerar de inget vidare i sträng kyla.

 
 
 
 

Johanssons Vertex-växel kringgår de problemen på flera sätt. Spårtungorna rör sig i höjdled och slits mindre, hela konstruktionen blottas mindre för väderelementen och genom ett ingjutet värmeväxlingssystem i betongkonstruktionen tål den kyla bättre.

– Den drar bara tre-fyra kilowatt i timmen när det är som kallast, mot minst det fyrdubbla i en vanlig växel.

Bo Johansson fick idén 2014, när han hade ett ärende till Trafikverkets bangård i Göteborg och fick se en växel. “Va fasen, borde det inte gå att lösa detta smartare?”, tänkte han.

Nu, fem år senare, är alltså prototypen framtagen bland annat tack vare statliga stödslantar från Energi myndigheten och Vinnova samt teknisk assistans av RZ Kils Verkstad. Men den högsta tröskeln återstår: Trafikverket måste med på tåget.

 
 
 
 

– Det är en administrativ koloss, det erkänner tjänstemännen där själva när man snackar med dem. De har gått med på att testa i lite skarpare läge, på en testbana uppe i Bodentrakten, men därifrån och till en större satsning känns det väldigt långt, menar Johansson.

Han hoppas därför korta de byråkratiska ledtiderna på politisk väg. Vid träffen i Kil på tisdagen hade kommunalrådet Anders Johansson (S) lockat med sig partikamraten och riksdagsledamoten Mikael Dahlqvist för att titta närmare på underverket.

Denne blir positivt överraskad:

– Det är först när man ser detta som man förstår, men då tänker man “varför har igen kommit på det förut?”. Tyvärr är det ett vanligt problem här i Sverige att innovatörer och forskare inte tar sig vidare. Vi stöttar dem i första skedet, sen måste de antingen lägga ned eller sälja sin idé eller sitt företag till större utländska aktörer för att få ut något av det.

 
 
 
 

Johansson nickar instämmande:

– Det är till och med så att representanter från Trafikverket hänvisat mig till de stora tågväxeltillverkarna, Voestalpine och Vossloh, och det skulle nog vara den enklare vägen för mig. Men jag vill hellre satsa här i Sverige, åtminstone köra den linan så långt det går.

Mikael Dahlqvist igen:

– Det här skulle mycket väl kunna bli framtidens teknologi, och då vore det väl perfekt att säkra produktionen i Sverige, helst här i Värmland förstås. Jag ska försöka ta upp det i de rätta forumen, kanske rentav med infrastrukturministern Thomas Eneroth, så får vi se om det inte kan hända saker.

 
 

Kent Sjögren
kent.sjogren@vf.se
054-17 55 21
Källa: Värmlands Folkblad